In vizita la Crama Histria..

Recent am vizitat Crama Histria. L-am intalnit pe Paul Fulea - proprietarul si managerul cramei, vizitat de niste doamne care organizau Ziua Iei - Constanta. Dupa ce ne-a aratat via si am degustat un Alb si-un Negru de Histria, Paul le-a oferit doamnelor un interviu. L-am preluat asa cum l-au postat pe pagina lor si il redam cu mare drag:

"1. Care este legătura ta cu Dobrogea?

Paul - Sunt un copil al Dobrogei. Atât pentru că am copilărit aici, dar și pentru că prin venele mele curge sângele a trei nații și patru regiuni geografice. Ca și Dobrogea, nu?

2. Ce te-a determinat să începi acest drum?

Pual - Continuarea proiectului început de tatăl meu. Continuarea muncii lui. Proiect pe care eu încerc îl duc mai departe, păstrându-i astfel vie memoria.

3. De ce Histria? Care este povestea cramei? Cum a început ea?

Paul - Am luat decizia de a face crama în 2015. Atunci am făcut și primele vinuri. Până atunci am fost furnizor de struguri. Încă suntem furnizori de struguri, având o plantație relativ mare - 160 ha vie pe rod. Numele ne-a fost inspirat de Cetatea Histria, pe care noi o putem zări din plantație. Un loc plin de istorie, una din emblemele Dobrogei, iar asocierea a venit natural.

4. Care sunt atuurile zonei climatice și ale solului?

Paul - Este o zonă binecuvântată pentru cultivarea strugurilor și obținerea de vinuri de calitate. Cu o medie anuală de precipitații de aprox 300 - 350 ml/mp, cu briza care răcorește nopțile din verile fierbinți, cu solul nisip și cu inserții de argilă... Cred că ne aflăm în una din cele mai bune zone pentru viticultură.

5. Consideri Dobrogea o zonă favorizată din acest punct de vedere și cu un mai mare potențial de dezvoltare?

Paul - Cred că Dobrogea are un potențial enorm. Acest lucru se vede atât prin apariția de crame noi, cât și prin creșterea vizibilă a calității vinurilor produse. Sunt sigur că în următorii ani Dobrogea va ajunge în topul celor mai bune zone vitivinicole."

Oricand vom mai ajunge in zona, il vom vizita pe Paul din nou. Ne inspira dorinta lui de a marca, cartea de vizita a vinului romanesc cu creatii inedite ale Cramei Histria.


Postare mai veche Postare mai nouă