Cum sa devii priceput in degustarea de vinuri

degustare soi vin

Stiai ca unii degustatori de vinuri sunt capabili sa spuna ce fel de struguri au fost folositi pentru a face acel vin degustat? Chiar si regiunile din care provine? Da, degustatorii profesionisti de vin ar putea sa iti spuna aceste lucruri chiar si mai multe, doar prin degustarea vinului.

Chiar, daca astfel de cunostinte extreme despre vin par sa fie foarte departe de tine, poti invata cum sa gusti vinul, sa te bucuri de vin si chiar sa-ti impresionezi oaspetii.

Degustarea unui vin este despre a invata si descoperi lucruri despre acel vin. Primul element care te va ajuta sa sti mai multe despre el este eticheta. Sa stii sa citesti eticheta este esential pentru a incepe.

 

Eticheta

Etichetele iti vor spune, de obicei, foarte multe despre continutul sticlei. Eticheta trebuie sa contina anul recoltarii, tipul de struguri folosit, regiunea de unde provine, clasificarea, numele si adresa producatorului, nivelul alcoolului si daca este un vin sec sau dulce.

Eticheta este cea mai buna informatie pe care o poti obtine despre un vin inainte de a-l degusta.

 

Sa degusti cu ochii

Vinul se bea cel mai bine dintr-un pahar in forma de lalea, care ajuta la concentrarea aromelor. Toanra o cantitate mica, pana la jumatatea paharului si inclina-l usor pentru a vedea bine lichidul. Ar trebui sa vezi un vin limpede, fara depozite sau praf. Indiferent de culoarea sa, alba, rosie sau rose, un vin bun ar trebui sa fie intotdeauna limpede.

 

Testarea cu simtul mirosului

Dupa ce ai turnat vinul intr-un pahar, miroase-l, apoi da-i un vartej pentru a elibera aroma si baga-ti nasul in pahar, dar departe de lichid, inspira-l puternic cu gura intre-deschisa. Miroase-l constant si usor ca si cum ai mirosi o floare. Cu cat mirosi mai mult vin pentru testare, cu atat vei dezvolta o banca de memorie a mirosului. Ideea e sa te „joci” prin a identifica cat mai multe arome de fructe, flori, condimente si alte bunatati. In curand vei putea recunoaste un vin din mirosul sau.

 

Degustarea cu papilele gustative

Acum este timpul sa degusti vinul in gura. Ar putea fi o veste noua pentru tine, dar limba nu este cel mai bun instrument de testare din gura. Adevarata testare se intampla chiar in spatele gurii. Acesta este motivul pentru care s-ar putea sa fi vazut degustatorii de vin sa „mestece”, sa faca usoara gargara cu vinul pentru cateva secunde inainte de a-l scuipa. Degustatorii profesionisti trebuie sa scuipe vinul pe care il testeaza pentru a ramane sobri toata ziua. Cat despre tine, daca testezi doar o singura sticla, poate vei vrea il sa inghiti, nu?

De asemenea, poti mesteca literalmente vinul ca si cum ar fi o bucata de mancare si lasandu-ti limba sa-l invete. Acest lucru iti va oferi toata aroma vinului; aciditatea, corpul, dulceata si asa mai departe.

 

Testarea vinului poate sa inceapa ca un joc distractiv, dar pe masura ce te imbunatatesti, poti deveni expert in asta.

Bucura-te de vinul tau, invata sa il gusti, cumpara-l si serveste-l. De la a-l cumpara pana la deschiderea unei sticle, descopera toate caracteristicile, gusturile si stilurile acestei bauturi celebre clasice.


Postare mai nouă